HR Interview Questions And Answers

HR Interview Questions And Answers: The human resources (HR) interview is an important part of almost every hiring process, regardless of the industry or role. This interview is conducted by the HR team of a company and is designed to evaluate a candidate’s soft skills, attitude, and cultural fit within the organization.

The HR interview questions mainly focus on understanding the candidate’s career goals, work experience, skills, strengths and weaknesses, personal life and qualities, and other factors such as adaptability, teamwork, and communication skills. Essentially, the HR interview is designed to assess whether the candidate has the right personality, character, and values for the company and their overall suitability for the role in question.

This article will discuss some of the most commonly asked HR interview questions, along with tips and insights to help candidates prepare for their interview and showcase their professional and personal qualities in the best possible light.

HR Interview Questions With Answers

Q1.  Tell me about yourself.
Ans: The most often asked question in interviews. You need to have a short statement prepared in your mind. Be careful that it does not sound rehearsed. Limit it to work-related items unless instructed otherwise. Talk about things you have done and the jobs you have held that relate to the position you are interviewing. Start with the item farthest back and work up to the present.

Q2. Why did you leave your last job?
Ans: Stay positive regardless of the circumstances. Never refer to a major problem with management and never speak ill of supervisors, co-workers or the organization. If you do, you will be the one looking bad. Keep smiling and talk about leaving for a positive reason such as an opportunity, a chance to do something special or other forward-looking reasons.

Q3. What experience do you have in this field?
Ans: Speak about specifics that relate to the position you are applying. If you do not have specific experience, get as close as you can.

Q4. Do you consider yourself successful?
Ans: You should always answer yes and briefly explain why. A good explanation is that you have set goals, and you have met some and are on track to achieve the others.

Q5. What do co-workers say about you?
Ans: Be prepared with a quote or two from co-workers. Either a specific statement or a paraphrase will work. ABC, a co-worker at XYZ Company, always said I was the hardest workers she had ever known. It is as powerful as ABC having said it at the interview herself.

Q6. What do you know about this organisation?
Ans:  This question is one reason to do some research on the organisation before the interview. Find out where they have been and where they are going. What are the current issues, and who are the major players?

Q7. What have you done to improve your knowledge in the last year?
Ans: Try to include improvement activities that relate to the job. A wide variety of activities can be mentioned as positive self-improvement. Have some good ones handy to mention.

Q8. Are you applying for other jobs?
Ans: Be honest but do not spend a lot of time in this area. Keep the focus on this job and what you can do for this organisation. Anything else is a distraction.

Q9. Why do you want to work for this organisation?
Ans:  This may take some thought and certainly, should be based on the research you have done on the organisation. Sincerity is extremely important here and will easily sense. Relate it to your long-term career goals.

Q10. Do you know anyone who works for us?
Ans: Be aware of the policy on relatives working for the organisation. This can affect your answer even though they asked about friends, not relatives. Be careful to mention a friend only if they well thought.

Q11. What kind of salary do you need?
Ans: A loaded question. A nasty little game that you will probably lose if you answer first. So, do not answer it. Instead, say something like, That’s a tough question. Can you tell me the range for this position?

In most cases, the interviewer, taken off guard, will tell you. If not, say that it can depend on the details of the job. Then give a wide range.

Q12. Are you a team player?
Ans: You are, of course, a team player. Be sure to have examples ready. Specifics that show you often perform for the good of the team rather than for yourself are good evidence of your team attitude. Do not brag; just say it in a matter-of-fact tone. This is a key point.

Q13. How long would you expect to work for us if hired?
Ans: Specifics here are not good. Something like this should work: I’d like it to be a long time. Or As long as we both feel I’m doing a good job.

Q14. Have you ever had to fire anyone? How did you feel about that?
Ans: This is serious. Do not make light of it or in any way seem like you like to fire people. At the same time, you will do it when it is the right thing to do. When it comes to the organisation versus the individual who has created a harmful situation, you will protect the organisation. Remember firing is not the same as layoff or reduction in force.

Q15. What is your philosophy towards work?
Ans: The interviewer is not looking for a long or flowery dissertation here. Do you have strong feelings that the job gets done? Yes. That’s the type of answer that works best here. Short and positive, showing a benefit to the organisation.

Q16. If you had enough money to retire right now, would you?
Ans: Answer yes if you would. But since you need to work, this is the type of work you prefer. Do not say yes if you do not mean it.

Q17. Have you ever been asked to leave a position?
Ans: If you have not, say no. If you have, be honest, brief and avoid saying negative things about the people or organisation involved.

Q18. Explain how you would be an asset to this organisation
Ans: You should be anxious about this question. It gives you a chance to highlight your best points as they relate to the position being discussed. Give a little advance thought to this relationship.

Q19. Why should we hire you?
Ans: Point out how your assets meet what the organisation needs. Do not mention any other candidates to make a comparison.

Q20. Tell me about a suggestion you have made
Ans: Have a good one ready. Be sure and use a suggestion that was accepted and then considered successful. One related to the type of work applied for is a real plus.

Q21. What irritates you about co-workers?
Ans: This is a trap question. Think real hard but fail to come up with anything that irritates you. A short statement that you seem to get along with folks is great.

Q22. What is your greatest strength?
Ans: Numerous answers are good, stay positive. A few good examples:
Your ability to prioritize, Your problem-solving skills, Your ability to work under pressure, Your ability to focus on projects, Your professional expertise, Your leadership skills, Your positive attitude.

Q23. Tell me about your dream job.
Ans: Stay away from a specific job. You cannot win. If you say the job you are contending for is it, you strain credibility. If you speak another job is it, you plant the suspicion that you will be dissatisfied with this position if hired. The best is to stay genetic and say something like: A job where I love the work, like the people, can contribute and can’t wait to get to work.

Q24. Why do you think you would do well at this job?
Ans: Give several reasons and include skills, experience, and interest.

Q25. What are you looking for in a job?
Ans: See answer # 23

Q26. What kind of person would you refuse to work?
Ans: Do not be trivial. It would take disloyalty to the organisation, violence or lawbreaking to get you to object. Minor objections will label you as a whiner.

Q27. What is more important to you: the money or the work?
Ans: Money is always necessary, but the work is the most important. There is no better answer.

Q28. What would your previous supervisor say your strongest point is?
Ans: There are numerous good possibilities: Loyalty, Energy, Positive attitude, Leadership, Team player, Expertise, Initiative, Patience, Hard work, Creativity, Problem solver

Q29. Tell me about a problem you had with a supervisor
Ans: the Biggest trap of all. This is a test to see if you will speak ill of your boss. If you fall for it and tell about a problem with a former boss, you may well below the interview right there. Stay positive and develop a poor memory about any trouble with a supervisor.

Q30. What has disappointed you about a job?
Ans: Don’t get trivial or negative. Safe areas are few but can include: Not enough of a challenge. You were laid off in a reduction Company did not win a contract, which would have given you more responsibility.

Q31. Tell me about your ability to work under pressure.
Ans: You may say that you thrive under certain types of pressure. Give an example that relates to the type of position applied for.

Q32. Do your skills match this job or another job more closely?
Ans: Probably this one. Do not give fuel to the suspicion that you may want another job more than this one.

Q33. What motivates you to do your best on the job?
Ans: This is a personal trait that only you can say, but good examples are: Challenge, Achievement, Recognition

Q34. Are you willing to work overtime? Nights? Weekends?
Ans: This is up to you. Be honest.

Q35. How would you know you were successful on this job?
Ans: Several ways are good measures: You set high standards for yourself and meet them. Your outcomes are a success. Your boss tells you that you are successful

Q36. Would you be willing to relocate if required?
Ans: You should be clear on this with your family before the interview if you think there is a chance it may come up. Do not say yes to get the job if the real answer is no. This can create a lot of problems later on in your career. Be honest at this point and save yourself future grief.

Q37. Are you willing to put the interests of the organisation ahead of your own?
Ans: This is a straight loyalty and dedication question. Do not worry about the deep ethical and philosophical implications. Just say, yes.

Q38. Describe your management style.
Ans: Try to avoid labels. Some of the more common labels, like progressive, salesman or consensus, can have several meanings or descriptions depending on which management expert you listen to. The situational style is safe because it says you will manage according to the situation, instead of one size fits all.

Q39. What have you learned from mistakes on the job?
Ans: Here, you have to come up with something, or you strain credibility. Make it small, and intentioned mistake with a positive lesson learned. An example would be working too far ahead of colleagues on a project and thus throwing coordination off.

Q40. Do you have any blind spots?
Ans: Trick question. If you know about blind spots, they are no longer blind spots. Do not reveal any personal areas of concern here. Let them make their discovery on your bad points. Do not hand it to them.

Q41. If you were hiring a person for this job, what would you look for?
Ans: Be careful to mention traits that are needed and that you have.

Q42. Do you think you are overqualified for this position?
Ans: Regardless of your qualifications, state that you are very well qualified for the position.

Q43. How do you propose to compensate for your lack of experience?
Ans: First, if you have the experience that the interviewer does not know about, bring that up: Then, point out (if true) that you are a hard-working, quick learner.

Q44. What qualities do you look for in a boss?
Ans: Be generic and positive. Safe qualities are knowledgeable, a sense of humour, fair, loyal to subordinates and holder of high standards. All bosses think they have these traits.

Q45. Tell me about a time when you helped resolve a dispute between others.
Ans: Pick a specific incident. Concentrate on your problem-solving technique and not the dispute you settled.

Q46. What position do you prefer on a team working on a project?
Ans: Be honest. If you are comfortable in different roles, point that out.

Q47. Describe your work ethic.
Ans: Emphasize benefits to the organisation. Things like determination to get the job done and work hard but enjoy your work are good.

Q48. What has been your biggest professional disappointment?
Ans: Be sure that you refer to something that was beyond your control. Show acceptance and no negative feelings.

Q49. Tell me about the most fun you have had on the job.
Ans: Talk about having fun by accomplishing something for the organisation.

Q50. Do you have any questions for me?
Ans: Always have some questions prepared. Questions prepared where you will be an asset to the organisation are good. How soon will I be able to be productive? and What type of projects will I be able to assist on? are examples.

I love open-source technologies and am very passionate about software development. I like to share my knowledge with others, especially on technology that's why I have given all the examples as simple as possible to understand for beginners. All the code posted on my blog is developed, compiled, and tested in my development environment. If you find any mistakes or bugs, Please drop an email to softwaretestingo.com@gmail.com, or You can join me on Linkedin.

Leave a Comment